Laserbehandeling met een fractionele laser

Wat is een fractionele laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid beschadigd worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan. Een laserbehandeling waarbij het laserlicht in duizenden kleine laserstralen wordt opgedeeld, noemt men een fractionele laserbehandeling.

Waarvoor worden fractionele lasers gebruikt?

Fractionele lasers worden gebruikt voor de behandeling van littekens (bijvoorbeeld na acne), behandeling van rimpels en door de zon beschadigde huid.

Hoe werkt een fractionele laser?

Op elke vierkante centimeter van de huid ontstaan honderden kleine gaatjes of wondjes. Dit komt doordat bij de fractionele laser de laserstraal in vele kleine laserstralen wordt opgedeeld. Deze gaatjes variëren van 0.1 mm tot 1 mm doorsnede. De huid tussen de gaatjes blijft gespaard waardoor genezing vrij snel verloopt. In en om de kleine gaatjes wordt na de behandeling nieuw bindweefsel aangemaakt. Dit kan de huid verbeteren.

Welke soorten fractionele lasers zijn er?

Er zijn 2 soorten fractionele lasers:
– De verdampende fractionele lasers (fractionele CO2 en fractionele Erbium: YAG laser) die vele kleine gaatjes in de huid branden.
– De niet-verdampende fractionele lasers die kleine ‘onderhuidse’ wondjes veroorzaken.

Een verdampende fractionele laser is vaak krachtiger en zal een sterker effect hebben dan een niet-verdampende laser. Het hangt van de huid en de afwijking af of voor een verdampende of niet-verdampende fractionele laser gekozen wordt. Het effect wordt ook bepaald door de sterkte van de gebruikte laserinstellingen.

Er bestaan veel verschillende merken van fractionele lasers en het is onduidelijk welk type de beste laser met de minste bijwerkingen is. In het algemeen geldt dat wanneer een krachtigere instelling of laser gebruikt wordt, het effect beter is maar er ook meer bijwerkingen zijn.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven.

De behandeling is matig tot erg pijnlijk, afhankelijk van de gebruikte instellingen en het type fractionele laser. Daarom wordt de te behandelen plek op uw huid meestal verdoofd met een crème of door injecties.

Hoeveel behandelingen met de fractionele laser zijn er nodig?

In het beste geval kunt u al met 2 behandelingen een duidelijke verbetering zien. Met minder krachtige instellingen zijn mogelijk meer dan 5 behandelingen nodig.

Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?

Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.

Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:
– Het type laser.
– Uw huidskleur.
– De plek op uw lichaam.

Uw arts, of de persoon die u behandelt, zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken.

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:
– Roodheid en zwelling van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen. Met name bij zeer krachtige instelling kunt u soms ook meerdere weken klachten hebben. Roodheid wat niet verdwijnt is zeldzaam.
– Blaasjes, blaren en puistjes zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging of infectie van de huid door de laser. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw behandelaar.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:
– Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie het hoofdstukje ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Na krachtige behandeling worden regelmatig witte vlekken gezien. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de witte vlekken meestal. Soms verdwijnen de witte vlekken niet.
– Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen de donkere vlekken niet.
– Wonden en littekens zijn zeldzaam.

Kan iedereen worden behandeld met een fractionele laser?

Ja, maar als u een donkere huid heeft, heeft u meer kans op het ontstaan van lichte of donkere vlekken na de behandeling.

Wat kunt u zelf nog doen?

Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer risico op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot 12 weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn tegen de zon. Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.

Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.

Make-up, camouflage-crème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen.

Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw ‘eigen risico’ dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Overig

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, of de persoon die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Keratoacanthoom

Wat is een Keratoacanthoom?

Een Keratoacanthoom is een snelgroeiende, bolvormige huidtumor die enkele centimeters groot kan worden. Hoewel het woord ’tumor’ ernstig klinkt, kan het zowel goedaardig als mogelijk minder goedaardig zijn. Sommige experts vergelijken het met een plaveiselcelcarcinoom, een kwaadaardige huidtumor, maar beschouwen het als minder agressief. Anderen zien het als een milde variant van datzelfde carcinoom.

Ondanks de snelle groei is het zelden gevaarlijk. Er is een effectieve behandeling: het verwijderen van het Keratoacanthoom door middel van lokale verdoving en een eenvoudige schraaptechniek, gevolgd door elektrisch dichtschroeien.

Hoe ontstaat een Keratoacanthoom?

Een Keratoacanthoom ontstaat uit cellen van haarzakjes. Zonlichtschade aan het DNA speelt waarschijnlijk een rol, vooral op zonblootgestelde gebieden zoals het gezicht, de oren, armen en handen. Dit gebeurt meestal op oudere leeftijd (60+).

Symptomen en Diagnose

Symptomen zijn duidelijk: binnen enkele weken ontstaat een ronde zwelling op de huid, met mogelijk een hoornachtige prop in het midden. Gelukkig veroorzaakt het geen pijn, jeuk of bloedingen (tenzij het beschadigd wordt). Een dermatoloog kan de diagnose stellen op basis van kenmerken en groeisnelheid, en eventueel weefsel opsturen voor microscopisch onderzoek.

Behandeling en Vooruitzichten

De behandeling is eenvoudig: het Keratoacanthoom wordt onder lokale verdoving weggekrabd en de bodem wordt elektrisch dichtgeschroeid. Dit voorkomt bloedingen en recidive. Na de ingreep blijft een oppervlakkige wond achter, die in enkele weken dichtgroeit tot een acceptabel litteken.

De vooruitzichten zijn positief. Als het Keratoacanthoom volledig is verwijderd, komt het normaal gesproken niet terug. Mocht er toch een stukje zijn achtergebleven, kan dat alsnog worden verwijderd. Uiteindelijk ruimt het lichaam de zwelling zelf op.

Juveniele plantaire dermatose

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras tempus maximus sem quis venenatis. Curabitur et felis ut turpis dictum lobortis eget et neque. Aliquam orci neque, porttitor id auctor non, feugiat a metus. Curabitur aliquam, risus sit amet molestie ornare, dolor ipsum blandit erat, egestas vulputate sapien neque et velit. Sed non elementum justo. Pellentesque fermentum iaculis lorem. Integer malesuada elit lacus, non egestas turpis mollis ut. Praesent sed semper neque. Nam ullamcorper nunc at dolor lobortis lacinia. Proin finibus dapibus ante a commodo. Pellentesque euismod pulvinar lobortis. Sed non erat risus. Nam non lobortis libero. Donec diam sem, egestas vitae aliquam id, varius vel neque.

Vivamus scelerisque gravida turpis vitae maximus. Aliquam eu lectus viverra, lacinia turpis at, ultrices felis. Nam in dignissim lorem, vitae commodo lacus. Quisque dignissim gravida dui scelerisque fermentum. Mauris volutpat dignissim ligula. Integer aliquam malesuada ligula, sed convallis est lacinia non. Etiam eleifend, ex a consectetur gravida, sem magna lobortis leo, et ultricies lectus nisl vitae enim. In tincidunt ullamcorper erat, eu aliquet nunc auctor a. Cras condimentum iaculis tortor. Duis mauris turpis, lobortis nec pharetra nec, eleifend et sem. Ut congue porttitor cursus. Nulla eu facilisis lorem. Suspendisse venenatis, ligula at luctus pellentesque, odio ex laoreet diam, eu faucibus sem diam sed nulla.

Ichthysosis (extreem droge huid)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras tempus maximus sem quis venenatis. Curabitur et felis ut turpis dictum lobortis eget et neque. Aliquam orci neque, porttitor id auctor non, feugiat a metus. Curabitur aliquam, risus sit amet molestie ornare, dolor ipsum blandit erat, egestas vulputate sapien neque et velit. Sed non elementum justo. Pellentesque fermentum iaculis lorem. Integer malesuada elit lacus, non egestas turpis mollis ut. Praesent sed semper neque. Nam ullamcorper nunc at dolor lobortis lacinia. Proin finibus dapibus ante a commodo. Pellentesque euismod pulvinar lobortis. Sed non erat risus. Nam non lobortis libero. Donec diam sem, egestas vitae aliquam id, varius vel neque.

Vivamus scelerisque gravida turpis vitae maximus. Aliquam eu lectus viverra, lacinia turpis at, ultrices felis. Nam in dignissim lorem, vitae commodo lacus. Quisque dignissim gravida dui scelerisque fermentum. Mauris volutpat dignissim ligula. Integer aliquam malesuada ligula, sed convallis est lacinia non. Etiam eleifend, ex a consectetur gravida, sem magna lobortis leo, et ultricies lectus nisl vitae enim. In tincidunt ullamcorper erat, eu aliquet nunc auctor a. Cras condimentum iaculis tortor. Duis mauris turpis, lobortis nec pharetra nec, eleifend et sem. Ut congue porttitor cursus. Nulla eu facilisis lorem. Suspendisse venenatis, ligula at luctus pellentesque, odio ex laoreet diam, eu faucibus sem diam sed nulla.

Haaruitval (oorzaken van kaalheid)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras tempus maximus sem quis venenatis. Curabitur et felis ut turpis dictum lobortis eget et neque. Aliquam orci neque, porttitor id auctor non, feugiat a metus. Curabitur aliquam, risus sit amet molestie ornare, dolor ipsum blandit erat, egestas vulputate sapien neque et velit. Sed non elementum justo. Pellentesque fermentum iaculis lorem. Integer malesuada elit lacus, non egestas turpis mollis ut. Praesent sed semper neque. Nam ullamcorper nunc at dolor lobortis lacinia. Proin finibus dapibus ante a commodo. Pellentesque euismod pulvinar lobortis. Sed non erat risus. Nam non lobortis libero. Donec diam sem, egestas vitae aliquam id, varius vel neque.

Vivamus scelerisque gravida turpis vitae maximus. Aliquam eu lectus viverra, lacinia turpis at, ultrices felis. Nam in dignissim lorem, vitae commodo lacus. Quisque dignissim gravida dui scelerisque fermentum. Mauris volutpat dignissim ligula. Integer aliquam malesuada ligula, sed convallis est lacinia non. Etiam eleifend, ex a consectetur gravida, sem magna lobortis leo, et ultricies lectus nisl vitae enim. In tincidunt ullamcorper erat, eu aliquet nunc auctor a. Cras condimentum iaculis tortor. Duis mauris turpis, lobortis nec pharetra nec, eleifend et sem. Ut congue porttitor cursus. Nulla eu facilisis lorem. Suspendisse venenatis, ligula at luctus pellentesque, odio ex laoreet diam, eu faucibus sem diam sed nulla.

Gonorroe (druiper)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras tempus maximus sem quis venenatis. Curabitur et felis ut turpis dictum lobortis eget et neque. Aliquam orci neque, porttitor id auctor non, feugiat a metus. Curabitur aliquam, risus sit amet molestie ornare, dolor ipsum blandit erat, egestas vulputate sapien neque et velit. Sed non elementum justo. Pellentesque fermentum iaculis lorem. Integer malesuada elit lacus, non egestas turpis mollis ut. Praesent sed semper neque. Nam ullamcorper nunc at dolor lobortis lacinia. Proin finibus dapibus ante a commodo. Pellentesque euismod pulvinar lobortis. Sed non erat risus. Nam non lobortis libero. Donec diam sem, egestas vitae aliquam id, varius vel neque.

Vivamus scelerisque gravida turpis vitae maximus. Aliquam eu lectus viverra, lacinia turpis at, ultrices felis. Nam in dignissim lorem, vitae commodo lacus. Quisque dignissim gravida dui scelerisque fermentum. Mauris volutpat dignissim ligula. Integer aliquam malesuada ligula, sed convallis est lacinia non. Etiam eleifend, ex a consectetur gravida, sem magna lobortis leo, et ultricies lectus nisl vitae enim. In tincidunt ullamcorper erat, eu aliquet nunc auctor a. Cras condimentum iaculis tortor. Duis mauris turpis, lobortis nec pharetra nec, eleifend et sem. Ut congue porttitor cursus. Nulla eu facilisis lorem. Suspendisse venenatis, ligula at luctus pellentesque, odio ex laoreet diam, eu faucibus sem diam sed nulla.

Favre-Racouchot syndroom

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras tempus maximus sem quis venenatis. Curabitur et felis ut turpis dictum lobortis eget et neque. Aliquam orci neque, porttitor id auctor non, feugiat a metus. Curabitur aliquam, risus sit amet molestie ornare, dolor ipsum blandit erat, egestas vulputate sapien neque et velit. Sed non elementum justo. Pellentesque fermentum iaculis lorem. Integer malesuada elit lacus, non egestas turpis mollis ut. Praesent sed semper neque. Nam ullamcorper nunc at dolor lobortis lacinia. Proin finibus dapibus ante a commodo. Pellentesque euismod pulvinar lobortis. Sed non erat risus. Nam non lobortis libero. Donec diam sem, egestas vitae aliquam id, varius vel neque.

Vivamus scelerisque gravida turpis vitae maximus. Aliquam eu lectus viverra, lacinia turpis at, ultrices felis. Nam in dignissim lorem, vitae commodo lacus. Quisque dignissim gravida dui scelerisque fermentum. Mauris volutpat dignissim ligula. Integer aliquam malesuada ligula, sed convallis est lacinia non. Etiam eleifend, ex a consectetur gravida, sem magna lobortis leo, et ultricies lectus nisl vitae enim. In tincidunt ullamcorper erat, eu aliquet nunc auctor a. Cras condimentum iaculis tortor. Duis mauris turpis, lobortis nec pharetra nec, eleifend et sem. Ut congue porttitor cursus. Nulla eu facilisis lorem. Suspendisse venenatis, ligula at luctus pellentesque, odio ex laoreet diam, eu faucibus sem diam sed nulla.

Eczeem (Eczema)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras tempus maximus sem quis venenatis. Curabitur et felis ut turpis dictum lobortis eget et neque. Aliquam orci neque, porttitor id auctor non, feugiat a metus. Curabitur aliquam, risus sit amet molestie ornare, dolor ipsum blandit erat, egestas vulputate sapien neque et velit. Sed non elementum justo. Pellentesque fermentum iaculis lorem. Integer malesuada elit lacus, non egestas turpis mollis ut. Praesent sed semper neque. Nam ullamcorper nunc at dolor lobortis lacinia. Proin finibus dapibus ante a commodo. Pellentesque euismod pulvinar lobortis. Sed non erat risus. Nam non lobortis libero. Donec diam sem, egestas vitae aliquam id, varius vel neque.

Vivamus scelerisque gravida turpis vitae maximus. Aliquam eu lectus viverra, lacinia turpis at, ultrices felis. Nam in dignissim lorem, vitae commodo lacus. Quisque dignissim gravida dui scelerisque fermentum. Mauris volutpat dignissim ligula. Integer aliquam malesuada ligula, sed convallis est lacinia non. Etiam eleifend, ex a consectetur gravida, sem magna lobortis leo, et ultricies lectus nisl vitae enim. In tincidunt ullamcorper erat, eu aliquet nunc auctor a. Cras condimentum iaculis tortor. Duis mauris turpis, lobortis nec pharetra nec, eleifend et sem. Ut congue porttitor cursus. Nulla eu facilisis lorem. Suspendisse venenatis, ligula at luctus pellentesque, odio ex laoreet diam, eu faucibus sem diam sed nulla.

Actinische Keratosen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras tempus maximus sem quis venenatis. Curabitur et felis ut turpis dictum lobortis eget et neque. Aliquam orci neque, porttitor id auctor non, feugiat a metus. Curabitur aliquam, risus sit amet molestie ornare, dolor ipsum blandit erat, egestas vulputate sapien neque et velit. Sed non elementum justo. Pellentesque fermentum iaculis lorem. Integer malesuada elit lacus, non egestas turpis mollis ut. Praesent sed semper neque. Nam ullamcorper nunc at dolor lobortis lacinia. Proin finibus dapibus ante a commodo. Pellentesque euismod pulvinar lobortis. Sed non erat risus. Nam non lobortis libero. Donec diam sem, egestas vitae aliquam id, varius vel neque.

Vivamus scelerisque gravida turpis vitae maximus. Aliquam eu lectus viverra, lacinia turpis at, ultrices felis. Nam in dignissim lorem, vitae commodo lacus. Quisque dignissim gravida dui scelerisque fermentum. Mauris volutpat dignissim ligula. Integer aliquam malesuada ligula, sed convallis est lacinia non. Etiam eleifend, ex a consectetur gravida, sem magna lobortis leo, et ultricies lectus nisl vitae enim. In tincidunt ullamcorper erat, eu aliquet nunc auctor a. Cras condimentum iaculis tortor. Duis mauris turpis, lobortis nec pharetra nec, eleifend et sem. Ut congue porttitor cursus. Nulla eu facilisis lorem. Suspendisse venenatis, ligula at luctus pellentesque, odio ex laoreet diam, eu faucibus sem diam sed nulla.

Botox behandeling bij overmatig zweten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras tempus maximus sem quis venenatis. Curabitur et felis ut turpis dictum lobortis eget et neque. Aliquam orci neque, porttitor id auctor non, feugiat a metus. Curabitur aliquam, risus sit amet molestie ornare, dolor ipsum blandit erat, egestas vulputate sapien neque et velit. Sed non elementum justo. Pellentesque fermentum iaculis lorem. Integer malesuada elit lacus, non egestas turpis mollis ut. Praesent sed semper neque. Nam ullamcorper nunc at dolor lobortis lacinia. Proin finibus dapibus ante a commodo. Pellentesque euismod pulvinar lobortis. Sed non erat risus. Nam non lobortis libero. Donec diam sem, egestas vitae aliquam id, varius vel neque.

Vivamus scelerisque gravida turpis vitae maximus. Aliquam eu lectus viverra, lacinia turpis at, ultrices felis. Nam in dignissim lorem, vitae commodo lacus. Quisque dignissim gravida dui scelerisque fermentum. Mauris volutpat dignissim ligula. Integer aliquam malesuada ligula, sed convallis est lacinia non. Etiam eleifend, ex a consectetur gravida, sem magna lobortis leo, et ultricies lectus nisl vitae enim. In tincidunt ullamcorper erat, eu aliquet nunc auctor a. Cras condimentum iaculis tortor. Duis mauris turpis, lobortis nec pharetra nec, eleifend et sem. Ut congue porttitor cursus. Nulla eu facilisis lorem. Suspendisse venenatis, ligula at luctus pellentesque, odio ex laoreet diam, eu faucibus sem diam sed nulla.